Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Ελπίδα και όρεξη να υπάρχει και όλα θα γίνουν». Η προτροπή αυτή μπορεί να μοιάζει με ευχή και να εμπεριέχει στοιχεία καρτερικότητας που παραπέμπουν στην αποδοχή του μοιραίου, αλλά δεν είναι έτσι.

Αντίθετα είναι η πεμπτουσία της επιμονής που πρέπει να δείξουν οι καθημερινοί επαγγελματίες της αγοράς, ώστε να ξεπεράσουν τη χαλαρότητα και την αδιαφορία που γεννά η απαισιοδοξία. Οι ασφαλιστές όμως δεν μπορεί να είναι απαισιόδοξοι. Μπορούν να είναι – μόνο - βέβαιοι για το καλό που κάνουν σε όποιον ασφαλίζουν. Η επιτυχία έρχεται υπό αυτήν την έννοια, ότι δηλαδή ασκούν κοινωνικό έργο το οποίο έχει και κάποιο αντίτιμο.

Η επικρατούσα πεσιμιστική προσέγγιση των πραγμάτων καταγράφεται ως αιτία αναστολής εργασιών, αδιαφορίας, συρρίκνωσης του ενδιαφέροντος και πολλών άλλων «καταστάσεων», που αποτελματώνουν διαδικασίες, «κόβουν τα φτερά» και προκαλούν αδράνεια. Σήμερα κάτι τέτοιο «τρέχει», στον βαθμό που βολεύει, και ωθεί στην ανάπτυξη στοιχείων αδυναμίας, απουσίας ενδιαφέροντος και άρνησης να δούμε τα πράγματα καλύτερα.

Παράλληλα με τον πεσιμισμό, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν, πασχίζουν, αγωνιούν για να κάνουν κάτι, να αλλάξουν μια δύσκολη συγκυρία, να φέρουν αισιοδοξία και προσδοκία για ένα καλύτερο «αύριο».
Αυτοί οι «κυνηγοί» της αλλαγής, πολλές φορές, γίνονται και καιροσκόποι και δημαγωγοί και εκμεταλλεύονται καταστάσεις, διεκδικώντας όμως μια καλύτερη ημέρα, διεκδικώντας πρόοδο, αναζητώντας τη βελτίωση, την εξέλιξη, την ανάπτυξη ή έστω την απομάκρυνση από μια δύσκολη και πολυετή αναμονή.

Δεν αναζητούν ελπίδα. Έχουν ελπίδα και σθένος για να προχωρήσουν για το καλύτερο, γνωρίζοντας πολύ απλά ότι οι ίδιοι θα το φτιάξουν. Αυτοί είναι οι μεγάλοι ή μικροί ηγέτες που, σε κάθε περίπτωση, κινητοποιούν τα πλήθη. Και αυτοί, μέχρι σήμερα, έχουν παίξει τον ρόλο τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Τώρα, εκ νέου, χρειάζεται η παρέμβασή τους, ώστε μαζί με τους καινούριους και με όσους εκκολάψουν – και είναι ευθύνη τους - να διασφαλίσουν την «κοιμώμενη» ανασφάλιστη Ελλάδα.


χρηστος καρλαυτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: