Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Ναζί: Παίζουν... μπάλα στις εξέδρες
Του Δημοσθένη Χριστόπουλου
Μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μια συζήτηση που έχει να κάνει με την άνοδο του φασισμού μέσα στην ελληνική κοινωνία και γίνεται κατά κύριο λόγο γύρω από τα εντυπωσιακά αυξημένα εκλογικά ποσοστά της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής».
Ας μην κρυβόμαστε πάντως, οι Έλληνες που βρίσκονταν κοντά στις ιδέες της «Χρυσής Αυγής» ήταν πάντα πολλοί, απλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ψηφοφόροι άλλων παρατάξεων. Επί της ουσίας η δυναμική της Χ.Α. σε επίπεδο ενεργής βάσης δεν έχει μεταβληθεί θεαματικά.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε λοιπόν επί της ουσίας για το φασιστικό αυτό κόμμα θα πρέπει να αναφερθούμε στον σκληρό, φανατικό πυρήνα της. Και μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα γήπεδα καθώς, εν πολλοίς, η γραμμή κρούσης της «Χρυσής Αυγής» τροφοδοτείται από τις τάξεις των οργανωμένων οπαδών. Πολλοί συνδεσμίτες οπαδοί είτε είναι μέλη της είτε ανήκουν σε μια ευρύτερη περιφέρεια των μελών της και κοιτώντας τους οπαδούς ανά ομάδα και τα κρούσματα που παρουσιάζονται στα γήπεδα τότε θα βρούμε πολλές ισχυρές ενδείξεις για αυτό…
Η θρυλική ΝΟΠΟ...
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του οποιουδήποτε όταν ακούει την φράση «φασισμός και οπαδοί» είναι η λέξη: ΝΟΠΟ. Πρόκειται για μια οργάνωση, η οποία αποτελούταν από τους ακροδεξιούς οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μια οργάνωση, η οποία έδρασε στο παρασκήνιο του χώρου των οπαδών του «τριφυλλιού» και τα αρχικά της σήμαιναν «Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών». Ένα πανό με μια σβάστικα ανάμεσα στις κερκίδες των οργανωμένων του Παναθηναϊκού ήταν το μοναδικό… αποδεικτικό στοιχείo μιας, κατά τα άλλα, οργάνωσης-φάντασμα.
Η ΝΟΠΟ, εκτός από την παρουσία της σε επεισόδια με οπαδούς άλλων ομάδων φέρεται να βρίσκεται και πίσω από διάφορες ρατσιστικές επιθέσεις. Η ιστορική εκκαθάριση του Γιάννη Βαρδιονογιάννη στους συνδέσμους του Παναθηναϊκού εξαφανίζει και τα ίχνη της ΝΟΠΟ ωστόσο διάφορες «καταδρομικές» επιθέσεις από πλευράς οπαδών του Παναθηναϊκού σε μέρη αριστερών στα Εξάρχεια συνοδευόμενες από ξεκάθαρη φασιστική ορολογία φανερώνει πως ένας άτυπος πυρήνας ακροδεξιών συνέχιζε να είναι ζωντανός στο εσωτερικό των οπαδών του Παναθηναϊκού.…
Αν η ΝΟΠΟ ήταν μια οργάνωση-φάντασμα, το αντίστοιχο κομμάτι των οπαδών του Ολυμπιακού είναι φανερό. Η ακροδεξιά πτέρυγα των οπαδών του Ολυμπιακού εκφράζεται κατά κύριο λόγο από σύνδεσμο στην περιοχή της Καλλιθέας. Έναν σύνδεσμο, ο οποίος δεν θα μπορούσε να παραδέχεται πιο ανοικτά τις αντιλήψεις που διέπουν τα μέλη του, αφού έχει σαν λογότυπό τους την νεκροκεφαλή των SS ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οργανωμένοι του Ολυμπιακού που κινούνται στους κύκλους του έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στους συνδέσμους των οπαδών του Ολυμπιακού υπάρχουν Αλβανοί!
Στην ΑΕΚ η αντίστοιχη κίνηση είχε τον τίτλο Τρομοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ (ΤΟΦΑ). Δεν κατάφερε να αποκτήσει σημαντική υπόσταση και δράση αφού η δημιουργία της συνέπεσε μαζί με την «ORIGINAL», η οποία ήταν μαζικότερη και κυριάρχησε. Η πρώτη εμφάνισή της έγινε το 1982, σε επεισόδια πριν και μετά την αναμέτρηση με το Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με κάποιους ήταν η «κιτρινόμαυρη» μίμηση της ΝΟΠΟ και μεταξύ των αρχηγών των δύο οργανώσεων υπήρχαν σχέσεις. Είχε σποραδικές εμφανίσεις, με τελευταία (κάπου στα μέσα του '80) την - προσωρινή - ανάρτηση, στο γήπεδο, σημαίας με τη σβάστικα. Βέβαια, η μη οργανωμένη υπόστασή της δε σημαίνει και ανυπαρξία
Οι Βόρειοι και οι θαμώνες της Εθνικής
Μεγάλη ιστορία αναφορικά με τον χώρο της ακροδεξιάς υπάρχει και μέσα στους οπαδούς του Άρη καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές, και ειδικότερα στο παρελθόν, που διάφορα πανό φασιστικού περιεχομένου έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο γήπεδο του. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι η κερκίδα του Άρη ήταν για χρόνια η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αναφορικά με αυτό το ζήτημα, τα τελευταία χρόνια στις κερκίδες του «Κλεάνθης Βικελίδης» δεν είναι λίγοι οι οργανωμένοι των «κιτρινόμαυρων» που έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν με πολύ δυναμισμό το ζήτημα (πλέον υπάρχει σχεδόν μόνιμα πανό με το πρόσωπο του Τσε).
Πολύ δυνατή ακροδεξιά υπάρχει και στους οργανωμένους οπαδούς της Καβάλας, οι οποίοι επίσης έχουν παρουσίες σε συγκρούσεις στον δρόμο με πολιτικό πρόσημο ενώ είναι κοινό μυστικό πως οι ακροδεξιοί στοιβάζονται κατά σωρηδόν στα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας. Πολλά από τα επεισόδια που έχουν γίνει μάλιστα στους αγώνες της Εθνικής έχουν καταλογιστεί σε εθνικιστικές ομάδες.
Η αντίπερα όχθη…
Δεν είναι πάντως λίγες και οι ομάδες, οι οπαδοί των οποίων είναι γνωστοί για την αντιφασιστική τους στάση. Οι Fentagin του Ατρομήτου αλλά και οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ είναι γνωστοί αντιφασίστες. Στο μεταξύ τους παιχνίδι μάλιστα για τα play-off στο Περιστέρι, το οποίο έγινε μια μέρα μετά τις εκλογές και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, φώναζαν παρέα αντιφασιστικά συνθήματα. Οι οπαδοί του Ηρακλή είναι εξίσου γνωστοί για τον βαθμό πολιτικοποίησής τους και τα αντιφασιστικά συναισθήματά τους ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για τους οπαδούς της Παναχαϊκής όσο και για ένα μεγάλο κομμάτι της Original 21.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας που με την χθεσινή μας ψήφο βάλαμε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο. Στον δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης, του Κράτους πρόνοιας, της καλύτερης σύνταξης, του μεγαλύτερου επιδόματος ανεργίας, του ανοίγματος των καταστημάτων που είχαν κλείσει, των νέων προσώπων που μπήκαν στην πολιτική, στην νέα Κυβέρνηση που ποτέ η Ν.Δ. δεν θα κάνει σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας που εντέλει κατάφεραν και γίναμε Ευρώπη, γιατί χρόνια τώρα μας έλειπε ένα Κόμμα Ακροδεξιό και βάλε όπως έχουν όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Κουραστήκαμε να μας θεωρούν παρακατιανούς. Τώρα και εμείς Ευρωπαίοι.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας που δεν φοβηθήκαμε όταν οι εφημερίδες της Γερμανίας μας έλεγαν καραγκιόζηδες, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας που με την ψήφο μας δώσαμε  ζωή και πνοή στο μέλλον των παιδιών της Ευρώπης, εκτός από των δικών μας, που οι Τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοι τους τώρα μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι γιατί οι κακοί δεν θα τους πειράξουν.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας που κοιτάξαμε κατάματα την κάλπη και με μεγάλη εμπιστοσύνη στο χέρι μας κρατήσαμε τα σκάνδαλα κρυφά, τα νοσοκομεία με το φακελάκι τους, τους οδηγούς των υπουργών στις θέσεις τους και όλους όσους κουνούσαν την γαλαζοπράσινη σημαία να αισθάνονται δικαιωμένοι ότι δεν καταλάβαμε τίποτα.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας  που φτάσαμε την αποχή στο 37% γιατί « και να πήγαινα μωρέ τι θα άλλαζε;». Το μπάνιο και το φρεντουτσίνο ήταν καλύτερο από το χωρίς κλιματισμό και χωρίς χρώμα σχολείο που θα πήγαιναν.

Ένα μεγάλο μπράβο που σαν έλληνες κρατήσαμε τις παραδόσεις των παππούδων μας. Κάτι ήξεραν αυτοί τόσα χρόνια που ψήφιζαν αυτούς που χωρίς κόπο τους έφτασαν εδώ.