Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

Δίχως κόμμα, συνδικάτο, μόνο οργή
Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

«Estamos aqui», δηλαδή «είμαστε εδώ» στα ισπανικά, φώναζαν χθες το απόγευμα χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες, που κατέκλυσαν στην κυριολεξία την πλατεία Συντάγματος.

Αθήνα
Η φήμη και μόνο από την Ιβηρική χερσόνησο, πως οι εκεί διαδηλωτές φώναζαν «ησυχία, γιατί οι Ελληνες κοιμούνται» αρκούσε για να σηκωθούν πολλά πανό που έγραφαν: «Ξυπνήσαμε». Χωρίς κομματικό ή συνδικαλιστικό καπέλωμα, περισσότεροι από 20 χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους στο Μνημόνιο και τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Ολες οι ηλικίες βρίσκονταν εκεί. Εμπνευσμένοι από το κίνημα των Ισπανών «15-Μ» (επειδή εκεί όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 15ης Μαΐου), που οργανώθηκε και συσπειρώθηκε μέσω του Facebook, έτσι και εδώ, δόθηκε το ραντεβού με σύνθημα «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα». Το κάλεσμα έκανε έκανε λόγο για ειρηνική διαδήλωση. Ετσι και έγινε. Ηδη από τις 18.00, όπως είχε ανακοινωθεί, περισσότεροι από 1.500 πολίτες βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και απλώς περίμεναν. Περίπου μία ώρα μετά, το αδιαχώρητο επικρατούσε. Μικρά παιδιά με τους γονείς τους.

Αλλοι με τα κατοικίδιά τους, πολλές παρέες, πολλά ζευγάρια, μοναχικοί, οι γνωστοί γραφικοί κ.ά. Οσο η ώρα περνούσε, ολοένα και περισσότεροι πολίτες έφταναν.

Παρόλο που πολλές ήταν οι αναφορές στους Ισπανούς, δεν ήταν αυτοί οι αποδέκτες των μαζικών και ηχηρών συνθημάτων, όπως «κλέφτες», «προδότες», «πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω», πολλά «ουστ», πολλές μούντζες προς το Κοινοβούλιο, καθώς και ιδιαίτερα υβριστικά συνθήματα προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Μπροστά από τη Βουλή είχε σηκωθεί και ένα τεράστιο πανό, μέχρι πρότινος βρισκόταν έξω από την ισπανική πρεσβεία με ισπανικές και ελληνικές σημαίες και έγραφε: «Estamos despiertos! Que hora es? Ya es hora de que se vayan!», που σημαίνει «Ξυπνήσαμε! Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουν!». Δίπλα υπήρχε ένα πανό που έγραφε μόνον «ουστ».

Γύρω στις 19.30 πέρασε από το Σύνταγμα η προγραμματισμένη πορεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπου και αποδοκιμάστηκε από μεγάλη μερίδα κόσμου.

Υπήρχε οργή. Υπήρχε όμως και αμηχανία. «Τι κάνουμε τώρα;», «Πώς προχωράμε;». Αρκετός κόσμος δεν είχε ξανακατεβεί καν σε διαδήλωση. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, συνθήματα είχαν μόνο καταγγελτικό χαρακτήρα.

Η αμηχανία πάντως εκφράστηκε και σε πολλά ενδύματα πολιτών, με πιο χαρακτηριστικό κοντομάνικο που έγραφε: «Η καμαριέρα αντιστάθηκε. Εμείς τι κάνουμε;».

Στο κάλεσμα των αγανακτισμένων ανταποκρίθηκαν άμεσα χιλιάδες πολίτες.

Αντίστοιχες κινήσεις αγανακτισμένων πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Αρτα, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Σύρο, Καστοριά, Ναύπλιο, Χανιά, Ξάνθη, Χαλκίδα, Σέρρες, Κομοτηνή, Λαμία, Ρόδο, Ιεράπετρα, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Σάμο, Σητεία, Γιαννιτσά, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Χίο, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη και Ηράκλειο. Μέχρι αργά το βράδυ, κανείς από το Σύνταγμα δεν είχε φύγει. Πολλοί φώναζαν «venceremos». Θα νικήσουμε, δηλαδή... *

Οι πλατείες ήταν γεμάτες
Εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις περισσότερες πόλεις της χώρας.
* Πάτρα: Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έγινε στην πλατεία Γεωργίου. Περίπου 5.000 άτομα συνέρρευσαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας των πολιτών μέσω του Ιντερνετ.
* Λάρισα: Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, περίπου 600 άτομα, κυρίως νέοι, ντυμένοι με μαύρα ρούχα πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία.

* Ηράκλειο: Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στο Ηράκλειο, με ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπό τους ήχους της μουσικής του Ν. Ξυλούρη, να διαδηλώνουν κατά του Μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής.

* Χανιά: Στην πλατεία Αγοράς των Χανίων, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά».

* Βόλος: Στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πάνω από 3.000 πολίτες έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

* Λαμία: Χωρίς πανό, χωρίς ξύλινους λόγους, χωρίς κομματικά τσιτάτα περίπου 500 Λαμιώτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία.

* Ιωάννινα: Πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν αργά το βράδυ, για τη συναυλία των Deep Purple.